stáhnout klienta
 Databáze znalostí
Databáze znalostí
Je váš počítač pomalý? Zkontrolujte mu paměť!
Záznam vytvořil Ondřej Krebs dne 26. 10. 2010, 13:19

Popis

Je váš počítač pomalý, líný?

Když váš počítač byl nový, byl rychlý, stabilní, prostě nový počítač. Ale postupem času mu všechno dlouho trvá, čekáte déle než systém "naskočí". Zdá se být občas nestabilní a máte-li otevřeno více oken na spodní liště, a přepínáte-li mezi nimi, tak to velmi dlouho trvá, něž se okno "překreslí". A při každé této operaci bliká či svítí červená dioda na desce počítače.

Řešení

Tyto popsané příznaky nejsou nic jiného než nedostatek fyzické paměti RAM. Důvod je ten, že postupem času máte v počítači nainstalováno více programů, které tuto paměť využívají a zabírají. Pokud chcete otevřít jiný program, počítač se snaží tuto paměť uvolnit odkladem na pevný disk. Je to takzvané swapování.

Řešení je jednoduché. Je možné některé programy které nevyužíváte odstranit (ale které :-)), nebo počítači dokoupit více paměti. Většinou je to otázkou několika stovek korun a váš počítač se začne chovat svižněji - bude jako nový.

Jak to zjistíte:

  1. Stiskněte na klávesnici [Ctrl + Alt + Del].
  2. Spusťte Správce úloh.
  3. Přejděte do záložky Výkon.
  4. Hodnota označena modře je vaše fyzická paměť, červeně označena je využívaná paměť. Cílem je, aby červená hodnota nepřekročila hodnotu modrou. Překročí-li červená hodnota modrou, nebo se červená velice blíží modré, je nutné dokoupit paměť. A jak velkou? Zeptejte se vašeho správce IT nebo nás.

Win_7.pngXP.PNG

Obrázky Správce úloh jsou pro systém Win 7, a Win XP

(14 hlas(ů))
Tento článek mi pomohl
Tento článek nebyl užitečný

Komentáře (0)
Přidat komentář
 
 
Celé jméno:
E-mail:
Komentáře:
Ověření 
 
Prosím opište text z obrázku do níže uvedeného pole. Je to nutné kvůli ochraně proti spamu.