stáhnout klienta
 Databáze znalostí
Databáze znalostí
Jak spolu souvisí ceny, cenové úrovně a kurzovní lístky?
Záznam vytvořil Věra Fládrová dne 20. 09. 2011, 16:15

Systém provázání cen a cenových úrovních v zakázkách

Při běžném nastavení se do zakázky přenáší cena z datové základny, a to z aktivní cenové úrovně. Přesněji je to tak, že v každé zakázce je nadefinován určitý počet cen (nejčastěji dvě - Nabídková a Katalogová, najdete je v Kartě zakázky na záložce Definice cen). Každá z těchto cen má ve své definici (v databázi zakázek v uzlu Správa databáze zakázek > Definice vlastností zakázek > Definice cen) nastaveno, jakou cenovou úroveň položek zobrazuje za situace, kdy má položka několik různých cenových úrovní. Na výběr jsou tři možnosti:

  • Aktivní CÚ: V ceně s tímto nastavením se zobrazuje vždy cena z aktivní cenové úrovně položky. Výhodou je, že položka musí mít vždy nastavenou jednu z cenových úrovní jako aktivní, čímž je dosaženo toho, že položka má vždy nenulovou cenu.
  • Pevná CÚ: Toto nastavení využijete tehdy, když chcete napevno stanovit zobrazení jedné konkrétní cenové úrovně. Pokud se náhodou stane, že položka nemá v této cenové úrovni definovanou žádnou cenu, bude zobrazena nulová cena. Tím budou jasně odlišeny položky s chybějící cenovou úrovní. Nastavení Pevná CÚ využijete napříkald tehdy, když máte jiné ceny pro tuzemské zakázky a jiné pro zahraničí, nebo také jiné ceny pro soukromé investory a jiné pro státní zakázky.
  • Pevná + aktivní CÚ: Tato kombinace nastavení zaručí, že ceny položek se primárně budou nabírat z jedné konkrétní (pevné) cenové úrovně, a pouze pokud položka v této cenové úrovni nemá cenu zadanou, vybere se zkrátka z té cenové úrovně, která je aktivní.

Kromě případné pevné cenové úrovně má každá cena nastavena i měnu, ve které se zobrazuje. Toto nastavení úzce souvisí s používanými kurzovními lístky. Kurzovní lístky jsou primárně uloženy v datové základně a odtud se kopírují do lokální databáze každé založené zakázky. Tam jsou připraveny k použití v rámci zakázky. Změna kurzu je tak možná pro každou zakázku zvlášť.

Pomocí definice cen, cenových úrovní a kurzovních lístků lze řešit různé situace například v souvislosti se zahraničními měnami:

Příklad: Cena zakázky v zahraniční měně

Jako důsledek výše uvedeného lze pomocí správné definice cen řešit i ceny zakázek v jiné měně (například pro zakázky realizované v zahraničí). Celé nastavení spočívá v kombinaci úprav v datové základně (cenové úrovně), v databázi zakázek (definice cen, kurzovní lístek) a v šablonách zakázek. Jako příklad uveďme následující nastavení:

Datová základna

V datové základně máte položky s cenami v korunách v několika cenových úrovních (například daných pololetní aktualizací). Vždy jedna cenová úroveň (obvykle ta chronologicky poslední) je nastavena jako aktivní.

Kurzovní lístek

Důležitým nastavením v datové základně je kurzovní lístek. V uzlu Správa databáze oceňovacích podkladů > Definice oceňovacích podkladů > Kurzovní lístky je nadefinován kurzovní lístek Firemní lístek, který je potřeba trvale udržovat aktuální. Jsou-li ceny v datové základně uvedeny v korunách a v zakázce chcete vidět ceny v eurech, stačí v kurzovním lístku mít záznam o kurzu koruny např. 0,041 (1:24,30). Kurz eura není nutné uvádět, případně lze doplnit s hodnotou 1,000.

Databáze zakázek

V databázi zakázek jsou nadefinovány ceny Nabídková CZK a Nabídková EUR. Nabídková CZK má nastavenou měnu "", Nabídková EUR má nastavenou měnu "".

Šablony zakázek

Jsou vytvořeny šablony Zakázka pro Čechy a Zakázka pro Slovensko, obě šablony používají ceny Nabídková CZK a Nabídková EUR, ovšem každá má nastavenou jako aktivní cenu tu s odpovídající měnou. Šablona pro Slovensko navíc používá kurzovní lístek Firemní lístek.

V obou typech zakázek založených z těchto dvou šablon jsou tedy vždy dvě ceny (Nabídková CZK a Nabídková EUR), ale primárně je aktivní vždy ta s odpovídající měnou státu realizace.

 

Příklad: Cena zakázky v korunách s dovozovými materiály (nakupovanými za euro)

Program euroCALC 3 umožňuje pracovat i s různými měnami položek a kombinovat je v zakázce. Obvyklý je tento případ při použití dovozových materiálů (nebo subdodávek) nakupovaných v eurech či jiné měně.

Datová základna

Pokud v zakázce používáte položky, jejichž zdrojové ceny jsou v různých měnách, je v datové základně potřeba položky rozdělit do katalogů podle měn - tedy co měna, to zvláštní katalog (např. v katalogu Materiál tuzemský jsou položky oceněné v korunách, v katalogu Materiál dovozový v eurech). Všechny ceny (eurové i korunové) jsou v cenové úrovni Firemní 2011. To, zda se jedná o částku v korunách nebo eurech, je nastaveno ve vlastnostech katalogu na záložce Cenové úrovně a sazby pro konkrétní cenovou úroveň (tedy pro Firemní 2011).

Kurzovní lístek

Pro tuto situaci potřebujete mít v datové základně vytvořený kurzovní lístek, který bude obsahovat jak české koruny, tak eura. To proto, že v zakázce se budou v rámci stejné ceny zobrazovat ceny položek původně eurových i původně korunových. Je-li cílová cena v zakázce v korunách, zadejte směnný kurz pro koruny 1,000 a pro eura např. 24,30. Je-li naopak cílová cena v zakázce v eurech, směnný kurz pro koruny bude 0,041 (= 1:24,30) a pro eura 1,000.

Databáze zakázek

V databázi zakázek není potřeba žádných dalších nastavení, jen je nutné mít přednastavenou alespoň jednu cenu s měnou "", což je ale běžné distribuční nastavení softwaru.

Šablony zakázek

Jediné nutné nastavení šablon je použití výše uvedené ceny v korunách (nejlépe jako aktivní ceny) a nastavení správného kurzovního lístku k této ceně.

(0 hlas(ů))
Tento článek mi pomohl
Tento článek nebyl užitečný

Komentáře (0)
Přidat komentář
 
 
Celé jméno:
E-mail:
Komentáře:
Ověření 
 
Prosím opište text z obrázku do níže uvedeného pole. Je to nutné kvůli ochraně proti spamu.